Word vrijwilliger

Home / Vrouwen / Moeder-en-Kindweekend / Word vrijwilliger

Heb jij hart voor vluchtelingenvrouwen en hun kinderen? Ga als vrijwilliger mee met het Moeder-en-Kindweekend en bezorg moeders en kinderen een onvergetelijke tijd.

Teams

Vrijwilligers zijn op het weekend verdeeld in teams met aparte taken. Ieder team bestaat uit een teamleider en drie tot zes vrijwilligsters. De precieze taakinvulling van vrijwilligers verschilt per team. Als teamleider geef je leiding aan de rest van het team. Samen met je team bedenk je vooraf aan het weekend activiteiten bij het thema.

Enige kennis van omgang met vluchtelingen is vereist. Zij vragen om een andere aanpak, vanwege verschillen in taal en cultuur. Hiervoor is bij Gave toerustingsmateriaal beschikbaar.

‘Ik ben dankbaar dat ik vrijwilliger mocht zijn. Ik ben bemoedigd door deze vrouwen. Het is een voorrecht om God zo aan het werk te zien.’ (oud-vrijwilligster 2017)

Vrouwenteam
In dit team trek je op met de vluchtelingenvrouwen die mee gaan. Samen met een andere vrijwilliger geef je leiding aan een groepje vrouwen. Met dit groepje praat je na over de bijbelstudie, luister je naar wat hen bezig houdt, bid je samen en bemoedig je hen. Je investeert het hele weekend in het contact met de vrouwen en geeft hen een kans om te ontspannen.

Kinderteams
Als kinderwerker geef je leiding aan een groep vluchtelingenkinderen, terwijl hun moeders een eigen programma volgen. Er zijn drie kinderteams 0-2 jaar, 3-5 jaar en 6-8 jaar. Ieder kinderteam bestaat uit een groep van vier vrijwilligers met een eigen teamhoofd. Samen met je team bedenk je een leuk kinderprogramma rond een bijbels thema dat je uitvoert. Ervaring met jonge kinderen in groepsverband is handig. Maar het allerbelangrijkste is dat je van kinderen houdt en ze veel liefde en structuur kunt bieden.

Cateringteam
In dit team draag je zorg voor alle huishoudelijke taken, zoals koken, afwassen en schoonmaken. Je hoeft geen ‘keukenprinses’ te zijn om in dit team deel te nemen. Wel is het belangrijk dat je graag praktisch bezig bent en lang in de benen kunt zijn. Je zult vooral contact hebben met je eigen teamleden en minder met de moeders en kinderen. In je vrije tijd kun je wat van het programma meemaken.

Overige taken
Kun je niet een heel weekend mee, maar wil je toch graag meehelpen? Dat kan door:

 • Bedden op te maken, op vrijdagmiddag vanaf 13:30 bedden.
 • Schoon te maken, op zondagmiddag tussen 15:00 en 18:00.
 • Te helpen op onze beautymiddag, als schoonheidsspecialiste, masseuse of visagiste.
 • Te chauffeuren: gezinnen naar het weekend rijden.
 • Eten of beautyproducten te doneren.
 • Een workshop te geven (dans, zelfverdediging, sieraden maken, haken, muziek, koken).
 • Een activiteit met de kinderen te doen (zoals sport of een voorstelling).

En misschien heb je zelf andere ideeën, we horen het graag!

Tijdsinvestering en verwachtingen

Van vrijwilligers verwachten we dat zij…

 • Het hele weekend van vrijdagochtend 10:00 tot zondagavond 17:00 aanwezig zijn, tenzij anders overeengekomen.
 • Een christelijke levensovertuiging hebben en de missie van Gave onderstrepen. Je ondertekent hiervoor een vrijwilligersovereenkomst.
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Gave betaalt de kosten hiervan.
 • Flexibel zijn en kunnen samenwerken met andere teamleden.
 • Basale kennis hebben van cultuurverschillen en de achtergrond van vluchtelingen of bereid zijn deze op te doen.

Voorbereiding en toerusting

Voor vrijwilligers wordt vooraf aan het weekend een voorbereidingsdag georganiseerd. We verwachten van vrijwilligers dat zij deze dag bijwonen. We informeren je deze dag over de invulling van het weekend. Daarnaast ontvang je toerusting, bijvoorbeeld over cultuurverschillen of trauma’s.  Je maakt kennis met de rest van je team. Samen maak je een start met de verdeling van de taken voor het weekend. Dit jaar (2019) is de voorbereidingsdag op 2 november van 10:00 tot 14:00 in ons kantoor te Harderwijk.

We verzoeken vrijwilligers om dit toerustingsdocument te lezen, vooraf aan het weekend. Hierin vind je praktische tips voor de omgang met vluchtelingenvrouwen en kinderen. Wil je je verder verdiepen in de achtergrond van vluchtelingen? Bekijk dan onze digitale bibliotheek of volg een e-learning.

Kosten

Als vrijwilliger hoef je niets te betalen voor het weekend, maar iedere bijdrage in de kosten wordt zeer gewaardeerd. Help het weekend mogelijk maken en doneer of organiseer een sponsoractie.

Contact

Willemijn Vlot
0341-460328
moederenkind@gave.nl

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com