Marijn: als Nederlander op Gave-jongerenkamp

Marijn

“Een meisje uit mijn woonplaats vertelde dat er voor het Gave-jongerenkamp waar ze naartoe ging nog te weinig Nederlandse jongens waren. Ik had niet veel te doen en had wel zin in een week kamp”, vertelt Marijn (17) uit Woerden. “Bovendien had ik nog nooit echt contact gehad met een vluchteling, dus ik dacht: dat moet ik een keer meegemaakt hebben.” 

Het was een heel indrukwekkende ervaring, vertelt hij na afloop. “Er waren zoveel jongeren met verschillende achtergronden. Sommige vluchtelingen hebben ook een heel heftig verhaal. Er is heel veel aan vooraf gegaan, voordat ze hier zijn gekomen. Daar heb ik nu pas een goed beeld van gekregen. Ik zie ze nu ook meer als echte mensen met een naam en een verhaal.”  

Het communiceren bleek overigens wel wat lastiger voor hem dan verwacht. “Ik dacht eigenlijk dat elke vluchteling wel Engels zou spreken, maar dat is niet zo. Maar gelukkig spraken de meesten wel een beetje Nederlands.” Met handen en voeten en eenvoudige woorden, kon hij toch wat gesprekken voeren. “Maar door de taalbarrière is diepgang in het gesprek moeilijker. Dat vond ik jammer, want daardoor blijft het contact oppervlakkig, terwijl je wel meer wilt.” 

“Ik zie vluchtelingen nu meer als echte mensen met een naam en een verhaal” 

MarijnBij de sport- en spelactiviteiten viel het taalprobleem echter volledig weg. “Dan zie je dat iedereen loskomt. De taal of cultuur maakt daarbij ook niets meer uit. En tijdens de toneelavond zag je dat je met uitbeelden ook heel goed kunt communiceren. Daarmee kreeg je best veel voor mekaar.” 

Het christelijke aspect van het kamp heeft hem prettig verrast. “Elke ochtend een half uur stille tijd en daarna gesprekken in je groepje; daar heb ik heel veel van geleerd. Ik ben christen en lees elke dag in een bijbels dagboekje, maar op kamp werd ik ertoe aangezet om zelf heel gericht in de Bijbel te gaan lezen. Dat heeft veel effect gehad op mijn geloofsleven. Ik twijfelde al een poosje of ik belijdenis wilde doen. Door een gesprek met een jongen op kamp en de kruisavond, doe ik nu belijdeniscatechisatie.” 

Nieuwsgierig geworden naar Gave-jongerenkamp? Kies jouw ideale week en passende leeftijdsgroep en meld je aan!

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com