Welkom thuis: Gave-kampen 2023

Bij binnenkomst in de kamp accommodatie komen gekleurde vlaggen, vrolijke muziek en heerlijke etensgeuren je tegemoet. Het thema van de Gave-kampen 2023 was duidelijk op z’n plek: Welkom thuis – welkom bij God. We kijken terug op indrukwekkende weken met veel diversiteit, en juist ook eenheid onder de jongeren en leiding.

Dankzij de bijna 100 Gave-vrijwilligers die mee waren als leiding kwam het thema snel dichtbij. Tijdens de weekenden voorafgaand aan de kampweken decoreerden zij de kampaccommodaties en bereidden ze zich voor op de ontmoeting met Nederlandse en vluchtelingenjongeren.

Een van de jongeren die mee was, vertelde: “Ik ben op veel plekken in deze wereld geweest, maar deze week heb ik iets gezien wat ik nooit eerder heb gezien. Ik zag iets in de ogen van deze mensen dat zo mooi was: zoveel liefde zonder veroordeling.”

Eén grote familie

Voor de meer dan 200 jongeren van 13-30 jaar, begon de dag met ontbijt, gevolgd door Bijbelstudie in kleine groepjes.  Met elkaar doorpraten over welkom zijn bij God in relatie tot je eigen leven zorgde voor onderlinge verbinding. “In het begin waren er jongeren die zich terugtrokken”, vertelde iemand. “Hoe verder we in de week kwamen, hoe meer ook zij zich ontspanden; vooral nadat ze iets hadden gedeeld van hun eigen verhaal.”

Cultuur, dans en snacks

Na de lunch brak vaak het creatieve, ontspannende en uitdagende gedeelte van de dag aan. De leiders organiseerden leuke zeskampen, workshops, dorps- en bosspellen en een verdiepende jongens- en meidenmiddag. De deelnemers verrasten op hun beurt met hilarische toneelstukjes over bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen uit hun cultu(u)r(en) van afkomst. Vaak werd de avond afgesloten met dans, henna-creaties of een wandeling. Vanuit de keuken serveerden de koks de hele dag door multiculturele snacks en maaltijden waar elke keer opnieuw van genoten werd.

Langer blijven

De positieve reacties vanuit de jongeren zijn niet van de lucht. Het liefst bleef Alireza uit Iran nog een week langer: “Kan ik niet bijboeken?”. De Iraanse Nadia durfde afgelopen week haar masker te laten zakken: “Hier hoef ik mezelf niet anders voor te doen dan ik ben.” De Nederlandse Jedidja zag haar eigen leven vanuit een nieuw perspectief: “De verhalen van de jongeren met een vluchtelingenachtergrond doen me beseffen hoe goed ik het hier heb.” Rose die uit Pakistan vluchtte voor geweld vertelde hoe bijzonder het voor haar is om met mensen vanuit verschillende geloven en culturen aan één tafel te zitten.

‘Aan het einde van de week waren we één grote familie’

Dankbaar terugkijken

Als team vanuit Gave zijn we dankbaar om te zien en horen dat Gave-kamp een thuis is geweest voor jongeren. Het is ons verlangen dat ze zich in de toekomst welkom blijven voelen, bij God en elkaar. Het is onvoorstelbaar hoeveel impact de kampen hebben de levens van deze jongeren. Ze worden deze week echt gezien en geliefd. Het gesprek over God en geloof maakt dat er een bijzondere openheid ontstaat. We hebben gezien dat God aan het werk is en zichzelf aan de jongeren heeft laten zien door de Bijbelstudies, gesprekken en activiteiten heen.

Gave-kampen 2024

Heimwee naar Gave-kamp? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Volgend jaar organiseren we nieuwe kampen! Houd de eerste drie weken van augustus (3-24 augustus) alvast vrij in je agenda of volg ons via Facebook en Instagram. We hopen tot dan!

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com